Pearl District Condo Renovation June 12 2015

Interior Design by Gregory Crowe and Jamie Bluhm    

Photography by Nick Grier

Setting:  Two Bedroom Twelfth Floor Condominium in NW Portland’s Pearl District

Designer's Challenge:  Transform a builder-appointed, non-descript space and delineate awkward areas with style and function. Perform a sizeable renovation while remaining conservative toward budget on a tight timeline. Design around existing hardwoods, carpet, and cabinetry to address budget concerns.  Scope of project includes renovation of kitchen countertops and walls, select new appliances, fixtures, and lighting. Update electrical and lighting throughout all areas.  Client was starting fresh with a newly purchased property and no furniture, so furniture for 2 bedrooms, living, dining, and accessories for all spaces needed to be addressed. Client works from home and needs meeting space for clients as well as personal work space.

The Solution:  Eliminate the “vanilla” and balance client’s minimalist aesthetic with high-impact design elements. Provide client with a clean, sleek, warm atmosphere that both functions as work space and satisfies the comforts of a residence. Focus on materials and pieces that are one-of-a-kind and unique.

As the main living space is long and narrow, we drew the eye up by running wall surfaces from floor to ceiling. The fireplace was clad from top to bottom with exotic zebra wood crafted in a herringbone pattern with custom built-ins and glass inserts to let the beauty of the wood shine. Client’s need for light control and privacy inspired a one-of-a-kind folding maneuverable panel system to draw over the west-facing floor-to-ceiling windows as needed. When fully drawn, the panel becomes a “second wall” that completely transforms the living room to a sharp, sophisticated wood-clad den. Custom upholstered and moulded panels were installed in the adjacent walls to serve as an enduring art piece, to offset the hard surfaces, and to provide sound dampening.

In the kitchen, the badly placed, massive hood was replaced with a modern and artistic Italian workhorse including a custom chimney crafted from zebra wood which harmonizes with the adjacent space. Limestone backsplash was removed and all kitchen walls were clad in a dimensional porcelain tile with new lighting to dramatize the new architectural  texture and pattern. New quartz countertops in a metallic abstract zebra pattern in the kitchen were installed. Quartz was also selected to clad window sills, to top built-in nightstands in guest bedroom, and to complete the custom oval-shaped dining table.

New furniture was specified throughout all rooms in grays, creams, taupes, and metallics with attention to artful and sophisticated patterns and texture. In the guest room, a custom built wall bed with built-ins was designed. In both bedrooms, work spaces were provided. Ongoing phases of the project include a custom desk and built-ins in the master bedroom as well as completion of the dining area.

Before photo Fireplace Bella Casa Design opportunity